Lancashire Heeler

Lancashire heeler (Lancashiren karjakoira) on pieni englantilainen maatilojen monitoimikoira. Nykyään se on monipuolinen, toimelias seuralainen ja harrastuskaveri.

Miten meille tuli heeleri?

Meille tuli ensimmäinen heeleri syksyllä 2007, jolloin saksanpaimenkoiramme Murre vielä oli mukana kuvioissa. Halusin Murren rinnalle pennun kasvamaan, jotta talossa olisi koira, kun tulee luopumisen aika. Etsin rotua, joka olisi pienempi kooltaan, mutta kuitenkin kaikella lailla Kunnon Koira. Kriteerit, joilla meille sopivaa rotua kartoitin, olivat pieni koko, helppo turkki, ei kovin riistaviettinen, maalaiselämään ja lapsiperheeseen sopiva koira, jota voisi mielellään pitää ulkoillessa myös vapaana. Ulkonäöllisesti toivoin koiran näköistä koiraa, jossa ei ole erityisen liioiteltuja piirteitä. Vaihtoehdoiksi rajautui muutama terrierirotu, ja ehdinkin jo varata suunnitteilla olevasta manchesterinterrieripentueesta pennun. Tuo suunnitelma ei kuitenkaan toteutunut.

Rotuja ja suunnitteilla olevia pentueita selaillessani törmäsin koirakirjan sivuilla heeleriin, ja kiinnostuin pienestä paimenkoirasta. Rotu oli minulle vieras ja kanta Suomessa tuolloin todella pieni. Soitin Marketta Lähdekorvelle (Kennel Bovenop) ja kyselin rodusta ja mahdollisista pennuista. Hän vinkkasi minut soittamaan Kristiina Pajulalle Jurvaan (Kennel Kalandor). Pääsinkin saman tien Kristiinan luokse katsomaan koiria ja pentuja, ja päätös syntyi nopeasti. Piki (Kalandor Cindys Driver) muutti meille. Piki oli helppo koira jo pentuna, aina kuin ajatus osaten hyvin lukea tilanteita. Sen kanssa oli helppo elää lapsiperheen arkea. Piki tutustutti minut myös koiranäyttelyihin ja koirankasvatuksen maailmaan ollen isä kolmelle hienolle pentueelle. Piki eli terveenä 13 vuoden ikään. Tähän mennessä olen saanut omistaa viisi heeleriä, kaikki omanlaisiaan persoonia, joiden kanssa elämästä ei ole puuttunut väriä.

Suomen Lancashire Heeler -yhdistys ry:n sivuilla rotua kuvaillaan näin:

”Lancashire heeler, joka Suomessa tunnetaan myös nimellä lancashirenkarjakoira tunnetaan, on pieni, vankkarakenteinen, valpas ja toimelias karjakoira, jolla on myös terrierimäisiä vaistoja kani- ja rottajahdissa. Lancashire heeler on monipuolinen englantilaisten maatilojen yleiskoira, karjapaimen, rotan pyydystäjä, vahti ja seurakoira. Heeler on rohkea, iloinen ja omistajaansa kiintyvä. Luonne ja osaaminen sekä yhteistyökyky ovat olleet lancashire heelerin tärkeimmät ominaisuudet ja koirien ulkomuoto on ollut toissijainen seikka.” 

Lue lisää rodusta Suomen Lancashire Heeler -yhdistys ry:n sivuilta